Veelgestelde vragen

 

Irrigatie en beregening

 1. Hoe offerte aanvragen?
 2. Checklist bij offerte: belangrijke details
 3. Hoe gebeurt de installatie?
 4. Wat kost een installatie?
 5. Kan ik de installatie aansluiten op mijn sanitaire installatie?
 6. Kan ik de installatie zelf plaatsen?
 7. Hoe lang duurt de interventie in mijn tuin?
 8. Hoe kan ik water besparen door het installeren van een HYDOR installatie?
 9. Welke garantie wordt er door HYDOR geboden?
 10. Wat is de levensduur van een HYDOR installatie?
 11. Is er veel onderhoud aan een HYDOR installatie?
 12. Verhuren wij beregeningsmateriaal en graafmachines?
 13. Buizen in metrische maten en koperen koppelingen?
 14. Beregeningsmateriaal in doe-het- zelf zaken?
 15. Waarom gebruikt HYDOR geen poreuze buis?
 16. Om meer druk te hebben, moet ik dan een kleinere buis gebruiken?

 

1.Hoe een offerte vragen voor een Hydor tuinberegening?

U belt, faxt of emailt ons. Wij luisteren naar uw wensen. Indien u een plan op schaal van de tuin heeft, kunnen wij u een gedetailleerde offerte maken. Wij bieden deze offerte kosteloos aan. Houdt u er echter rekening mee dat het tekenen van het beregeningsplan en de berekening van het systeem verschillende uren werk inhoudt. Indien u geen plan van de tuin heeft kunnen wij bij u ter plaatse de nodige opmetingen doen.

terug

 

2.Checklist bij een offerte. Welke details zijn belangrijk bij een offerte voor een tuinberegening?

 • De voorgestelde materialen en hoeveelheden dienen te zijn gespecificeerd.
 • Bij een putboring dient het water gegarandeerd zandvrij te zijn. De put moet mooi afgedicht zijn zodat er geen vuil langs bovenaf in kan. De pomp moet beveiligd zijn tegen losschieten van de koppelingen. Een volledig roestvrijstalen onderwaterpomp verdient de voorkeur. Bovenaan dient een extra terugslagklep en een regelkraan zijn voorzien om de put te beschermen tegen terugkerend water en tegen overbelasting.
 • Bij gebruik van een citerne en een onderwaterpomp zijn volgende punten belangrijk: Indien het een horizontale bronpomp betreft dient deze gemonteerd te zijn in een koelmantel zodat de pompmotor steeds gekoeld wordt. De pomp moet gemakkelijk uit de citerne kunnen worden gehaald. Ze dient beveiligd zijn tegen droogdraaien doormiddel van een vlotter. Vlotters in de citerne werken best op laagspanning 24VAC in verband de veiligheid. De vlotters worden zo gemonteerd dat ze kunnen uit hetwater worden gehaald zonder de citerne leeg te maken. Alle elektrische verbindingen dienen volledig waterdicht te zijn uitgevoerd, best met 2-componenten hars.
 • Bij een automatische bijvulling met stadswater is het nuttig twee automatische ventielen na mekaar te voorzien als extra veiligheid. De vulleiding voor stadswater dient zich boven een eventuele overloop te bevinden zodat het water nooit kan terugkeren in de leiding.
 • De collector dient te bestaan uit degelijke ventielen die weinig gevoelig zijn voor verstopping. Ze dienen gemakkelijk demonteerbaar te zijn. Een glycerine-gevulde manometer laat toe gemakkelijk de aanwezige druk af te lezen. Bij mogelijke drukschommelingen is een regelbare drukregelaar ontontbeerlijk. Een filter is eveneens aanbevolen om alle onderdelen van de installatie te beschermen. Indien de collector is aangesloten op een drukleiding is een hoofdmagneetventiel nuttig als extra veiligheid in geval van een geblokkeerd ventiel. U wil toch niet, mocht ook een magneetklep niet sluiten, de beregening dag en nacht blijft werken tijdens uw afwezigheid. De collector moet zijn afgewerkt volgens de regels der kunst met een drainagedoek en kiezels op de bodem.
 • De leidingen zijn best in polyethyleen hoge densiteit. Deze buis is het stevigst, bestand tegen grote drukslagen in de leiding en heeft toch een kleine wanddikte waardoor niet veel drukverlies optreedt. De koppelstukken en aftakkingen met kwaliteitsdichtingen maken ook een groot verschil op lange termijn. Ze dienen best op ongeveer 40cm diepte worden ingebouwd.
 • De sproeiers moeten kwalitatief in orde zijn en eenvoudig regelbaar zijn in hoek. Er zijn ook sproeiers met een inox piston zodat ze beter bestand zijn tegen slijtage. Ze worden best gemonteerd met een stabilisatiepin waardoor ze beter recht blijven staan, ook als de grond vochtig of minder stabiel is. Een elastische aansluiting met de hoofdbuis is eveneens primordiaal zodat de sproeiers steeds op de juiste hoogte blijven staan en ook mooi gepositioneerd kunnen worden langs de randen en in de hoeken van het gazon.
 • Druppelbevloeiingsslang dient best drukgeregeld en zelf-reinigend te zijn. De koppelstukken moeten betrouwbaar zijn. Grondpinnen op regelmatige afstand maakt een propere installatie mogelijk. Druppelslang werkt op lagere druk, meestal 2bar, zodat een extra drukregelaar hier nodig is.
 • De programmator en eventuele metalen schakelkast voor de pomp dienen vakkundig worden gemonteerd met kabelgoten enz... De stuurkabels zijn best van het type LIYY en niet van het type "telefoonkabel". Deze laatste oxideert snel en geeft na enkele jaren slechte contacten. De verbindingen met de elektrokleppen gebeurt met speciale waterdichte connectoren die demonteerbaar zijn. 
 • Beveiligingen voor de pomp, voor de elektro-kleppen, filters enz.. maken het verschil.
 • Is een onderhoudscontract mogelijk? Bv het jaarlijks vorstvrijmaken van de installatie.
 • Is er voldoende garantie op de installatie?

terug

 

3.Hoe gebeurt een installatie in een bestaande tuin?

  Wij beschikken over een grasontzodingsmachine zodat we een graszode kunnen wegnemen en nadien met een kettinggraver een smalle gleuf maken. Na het plaatsen van de leidingen en sproeiers wordt de gleuf gedicht en de graszode terug geplaatst. Met onze "molploeg" machine kunnen we leidingen en kabels trekken zonder het gazon te moeten openleggen.

terug

 

4.Wat kost een installatie?

  Er is geen "standaard" installatie. Elk project wordt dus best uitgetekend en berekend. Een groot gazon kan in verhouding minder kosten dan een kleiner gazon met veel hoekjes en kantjes en veel hagen. Het aanwezig waterdebiet en de keuze van de waterbron bepalen ook het aantal zones en de kostprijs.
Tegenwoordig blijkt het budget voor een irrigatie-systeem enorm mee te vallen in vergelijking met andere installaties in de tuin zoals tuinverlichting, verhardingen en planten.
Een grote post in de offerte zijn de graafwerken. Indien u deze zelf uitvoert bespaart u veel aan werkuren.
Ook de "zelfplaatsers" of doe-het-zelvers kunnen budgetvriendelijk een hydor installatie installeren. Zie vraag 6.

terug

 

5.Kan ik de installatie ook aansluiten op mijn sanitaire installatie?

  Indien er voor de beregeningsinstallatie gewerkt wordt met grondwater en dit bevat geen of weinig ijzer is het perfect mogelijk dit water ook voor bepaalde huishoudelijke toepassingen te gebruiken bv Toiletten, wasmachine etc. Wij voorzien een drukvat met aansluiting. Vanaf dit punt laten wij de installatie over aan de loodgieter.

terug

 

6.Kan ik de installatie zelf plaatsen?

  Ja, wij stellen de complete installatie samen, zorgen voor het plan en pré-monteren de "moeilijkere" componenten zoals de pomp, collector en schakelkasten. Met een degelijke uitleg kan de doe-het-zelver onmiddellijk aan de slag. Indien nodig kan u nog altijd beroep doen op één van onze techniekers.

terug

 

7.Hoe lang duurt de interventie in mijn tuin?

  Dit hangt af van de grootte van de tuin. Meestal zijn wij enkele werkdagen bezig om alles tot in de puntjes te verzorgen.

terug

 

8.Hoe kan ik water besparen door het installeren van een HYDOR installatie?

Manueel uw tuin besproeien gebeurt meestal zeer inefficient. De ene zone krijgt teveel water, de andere te weinig. Vaak is de tuinslang aangesloten op het drinkwater circuit wat ook zeer duur uitvalt.
Met een efficiënte beregening krijgt de tuin gelijkmatig water en op het juiste moment. 
'S morgens vroeg is namelijk de beste periode om de planten te besproeien: er is weinig verdamping en geen risico op het verbranden van de planten.

terug

 

9.Welke garantie wordt er door HYDOR geboden?

Op de complete installatie is één jaar volledige garantie. Op de componenten geldt de fabrieksgarantie welke minstens 2 jaar bedraagt.

terug

 

10.Wat is de levensduur van een HYDOR installatie?

Onze installatie heeft u normaal gezien voor het leven. De losse componenten blijven steeds gemakkelijk herstelbaar of vervangbaar. Een druppelslang blijkt, bij goede waterkwaliteit, acht tot tien jaar mee te gaan maar is gemakkelijk en goedkoop te vervangen. Een sproeier is steeds te verplaatsen.

terug

 

11.Is er veel onderhoud aan een HYDOR installatie?

Neen. Jaarlijks dient de installatie vorstvrij worden gesteld. Dit gebeurt meestal middels het leegblazen van de leidingen met een compressor. Wij doen jaarlijks dit onderhoud bij klanten die dit wensen.
Het opstarten van de installatie wordt meestal door de klant zelf gedaan. Een filter reinigen, kijken of alle sproeikoppen nog goed staan en nazicht van de druppelslang en programmator-instellingen zijn de enige aandachtspunten.

terug

 

12.Verhuren wij beregeningsmateriaal en graafmachines?

  Normaal gezien niet. Onze machines zijn meestal continu in gebruik. Indien er in ons planning toch een mogelijkheid is kan het. Maar het moet steeds één van onze techniekers zijn die de machine bedient.
Beregeningsmateriaal wordt enkel uitgeleend aan klanten wanneer we een installatie bezig zijn en er is behoefte aan dringende besproeiing. Ook wanneer een toestel in herstelling is kunnen we een gelijkaardig toestel uitlenen of verhuren.

terug

 

13.Buizen in metrische maten en koperen koppelingen?

  Materialen uit de loodgieterij zijn niet altijd compatibel met het beregeningsmateriaal. Polyethyleenbuis in "inch" maten zoals ¾" en 1" enz kunnen enkel met messing appendages gekoppeld worden. Deze zijn duur en eigenlijk minder goed voor ondergronds gebruik. Bovendien zijn klemzadels of buisaftakkingen in inch-maten om de sproeiers te verbinden met de hoofdleiding moeilijk verkrijgbaar.
Beregeningsappendages zijn metrisch: 16,20,32,40,50,63,75mm.
Als u reeds een leiding klaar legt voor beregening houdt u dan bovenstaande zaken in gedachten. Gebruik ook geen te kleine diameter! zie vraag 16.

terug

 

14.Beregeningsmateriaal in doe-het- zelf zaken?

  Professioneel beregeningsmateriaal is vaak goedkoper omdat het vaak niet in een verpakking wordt verkocht. U kunt bij ons ook de meeste zaken per stuk of per meter kopen.
Zelf een eenvoudige beregeningsinstallatie houdt meer in dan het monteren van enkele sproeiers op één enkele leiding. Om teleurstelling te vermijden is technisch advies ten zeerste aangeraden.

terug

 

15.Waarom gebruikt HYDOR geen poreuze buis?

Poreuze buis wordt in de handel vaak aangeboden aan doe-het-zelvers als beter alternatief voor druppelslang. Dit is geenszins het geval. De "zweetslang" blijkt na enkele weken reeds minder te presteren omdat ze zeer gevoelig is aan kalkaanslag. De waterverdeling blijkt dus snel onregelmatig te worden. Dit staat zelfs in de gebruiksaanwijzing.
Daarom raden wij onze druppelslang aan !

terug

 

16.Om meer druk te hebben, moet ik dan een kleinere buis gebruiken?

  Absoluut niet. Er is een groot verschil tussen stationaire druk en operationele druk.
Bij gesloten kranen zal de druk in gans de installatie gelijk zijn. Dit is de stationaire druk.
Wanneer het water door de leidingen stroomt aan een bepaalde snelheid ontstaat wrijving en dus drukverlies. Hoe kleiner de leiding hoe meer drukverlies. Een sproeier vraagt een bepaald debiet. Wanneer dit water door een grote leiding stroomt is de snelheid van het water laag, is er weinig wrijving en zal u aan de sproeier dus meer druk overhouden. Het sproeibeeld zal dus veel beter zijn en de radius groter.

terug

 

Vragen? Aarzel niet ons te contacteren!

Neem contact op!

Hydor - Hundelgemsesteenweg 363 - 9050 Gentbrugge - België - info@hydor.be - T: +32 9 230 09 85 - F: +32 9 230 09 86